روز جهانی غذا گرامی باد
روز جهانی غذا
سازمان غذا و کشاورزی (FAO) در سال ۱۹۴۵ تاسیس شد که به منظور نشان دادن اهمیت غذا، ۱۶ اکتبر برابر با ۲۴ مهر ماه به عنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است. روز جهانی غذا، از سال ۱۹۷۲ توسط دکتر پال رومی، وزیر سابق غذا و کشاورزی مجارستان پایه گذاری گردید و امروز، به دلیل اهمیت غذا، این روز در ۱۵۰ کشور جهان از جمله ایران برگزار می گردد. در این روز سازمان های بین المللی، به انگیزه برقراری روابط در زمینه کشاورزی و زمینه سازی برای جلوگیری از فقر و گرسنگی و نابودی محیط زیست، تلاش می کنند. در روز جهانی غذا، همراه با بخش روابط عمومی هتل بزرگ پنج ستاره سی نور، نگاهی متفاوت به غذا و وضعیت آن در جهان داشته باشید.
انسان، غذا و آینده
غذا از ابتدایی ترین و اساسی ترین نیازهای انسانی و نقش آن انکار ناشدنی است. علاوه بر آن، غذا یک مشخصه فرهنگی و ملی نیز محسوب می گردد. اشباع غریزه گرسنگی، از آغازین روز آفرینش تاکنون، همراه آدمی بوده، به طوری که پیشرفت های شگفت انسان در عرصه صنعت و کشاورزی، مدیون پاسخ به همین غریزه ساده و ابتدایی است. در قرآن نیز به این نیاز بدنی انسان توجه شده و نام برخی سوره ها با خوراکی ها شروع می شود. در برخی آیات به خواص خوردنی ها اشاره شده و همینطور از خوردنی ها و میوه هایی یاد شده که طبعا برای انسان و رشد قوای جسمانی و عقلانی او مفید است.
شعار روز جهانی غذا
غذا و اهمیت آن به گونه ای است که تامین غذا در آینده به یک نگرانی عظیم تبدیل شده است. آمار گزارشات با موضوع غذا نشان می دهد بیش از۸۴۲ میلیون نفر در جهان از سو، تغذیه مزمن رنج می برند. جنگ، شرایط آب و هوایی وخیم ناشی از تغییرات اقلیمی، رکود اقتصادی و … شرایط نامناسبی برای آینده انسان و تامین غذا ایجاد کرده اند. صفر نفر گرسنه تا سال ۲۰۳۰ شعار سال ۲۰۱۸ برای روز جهانی غذا است که نشان دهنده میزان اهمیت غذا، گرسنگی و فقر در جهان است.
همچنین در مورد نحوه غذا خوردن و رسیدگی به نیازمندان در سیره امام رضا (ع) آمده است: آن حضرت هنگامی که می خواست غذا بخورد، دستور می داد سینی بزرگی کنار سفره بگذارند. سپس از هر غذایی که در سفره بود، از بهترین آنها برمی داشت و در آن سینی می گذاشت و بعد سفارش می فرمود آنها را برای نیازمندان ببرند.
اهداف روز جهانی غذا
در روز جهانی غذا علاوه بر طرح شعاری با محوریت غذا و آینده، بحث هایی در مورد سوء تغذیه، گرسنگی و پیدا کردن راه حل ها در سطح جهانی برای تامین غذا صورت می گیرد.
افزایش آگاهی مردم نسبت به بحران گرسنگی و اهمیت بهبود کیفیت تولید غذا با افزایش سرمایه گذاری در حوزه تولید غذا و روی آوردن به کشاورزی نوین و پایدار از دیگر اهداف روز جهانی غذا است.
منابع مهم غذایی
دریا، منبع مهمی برای ادامه حیات انسان و همه موجودات به شمار می رود و یکی از نعمت های بزرگ خداوند است. ویژگی مهم این ذخایر آن است که بدون هیچ گونه رنج و مشقتی برای پرورش آن، در دسترس انسان قرار دارد.در قرآن چنین آمده است:” او کسی است که دریا را مسخر شما ساخت تا از آن گوشت تازه بخورید.”
حیوانات یکی از مهمترین و مفیدترین منابع غذایی برای بشر هستند. از نظر علمی، گوشت به مقدار کم، تقویت کننده قلب، محرک فعالیتهای کبد و نگاه دارنده نیرو و توان حیاتی است. در اسلام نیز انسان از زیاد خوردن گوشت نهی شده است.
بهداشت و آداب غذا خوردن
در کنار نوع استفاده و چگونگی بهره گیری از مواد غذایی، رعایت بهداشت در مصرف و نگه داری غذا نیز اهمیت خاصی دارد.
از مهمترین اقدامات بهداشتی هر جامعه – که بخش عمده آن سلامت و ایمن سازی از بیماری هاست – دست یابی به موفقیت هایی در زمینه بهداشت تغذیه است. تامین مواد غذایی سالم و متناسب، برنامه ریزی برای بهبود وضع تغذیه، آموزش های لازم در زمینه مسائل غذایی و پیشگیری از سوء تغذیه، اموری هستند که نقش تعیین کننده ای در بهداشت فردی و اجتماعی و سلامت افراد جامعه دارند.
در قرآن نیز در مورد غذا آمده است:” ای مردم! از مواد غذایی حلال و پاکیزه ای که سفره گسترده زمین در اختیار شما قرار داده بخورید”. انسان باید به مواد غذایی نظر افکند و آنها را مورد مطالعه قرار دهد تا دریابد کدامیک برایش سودمند و کدامیک زیان بخش است، چنان که خداوند در آیه ای می فرماید:” انسان باید به غذای خویش بنگرد”.
در دین اسلام نیز توصیه های مناسبی برای آداب غذاخوردن ذکر شده است:
دست ها را قبل و بعد از غذا بشویید.
به هنگام غذا خوردن بسم الله و بعد از غذا الحمدالله بگویید.
غذا را خنک میل کنید، زیرا که در غذای داغ برکت نیست.
کوچک گرفتن لقمه، خوب جویدن، نگاه نکردن به صورت دیگران هنگام صرف غذا و …از دیگر دستورهای غذایی اسلام است.
کاهش مصرف غذاهای آماده
مصرف مواد غذایی آماده، عامل اصلی افزایش شدید میزان چاقی و بیماریهای مزمن در جهان است. بدین منظور، باید مهارت های اولیه پخت و پز و روش آشپزی سالم را فراگرفت تا بتوان انواع خوراکی ها را به صورت سالم مصرف نمود.
زیاده روی ممنوع
سرزنش پرخوری و زیاده روی در مصرف غذا، یکی از اعجازهای پزشکی قرآن است که چهارده قرن پیش به آن اشاره کرده است. پرخوری آثار سوء فراوانی بر جسم و روح و روان می گذارد. در قرآن می خوانیم:” از نعمت های خداوند بخورید و بیاشامید، ولی اسراف نکنید که خداوند اسراف کنندگان را دوست ندارد”.
تعادل در مصرف
تغذیه صحیح و متعادل، نه تنها پدیده رشد را میسر می سازد و به تندرستی و طول عمر می انجامد، بلکه با تاثیر بر روی اعصاب و روان، سبب رشد فکر و نیروهای روانی می گردد. امام صادق می فرمایند: “اگر آدمیزاد در غذای خود جانب اعتدال را رعایت کند، هرگز بیمار نمی شود”.
غذا و آینده بشر
شانزدهم اکتبر تنها به مناسبت تاسیس فائو اشاره ندارد بلکه به غذا و اهمیت تامین غذا برای آینده بشر و تولید غذا به مقدار مناسب و با کیفیت برای تمامی ساکنان زمین با حمایت از کشاورزی نیز اشاره دارد.